zondag 25 februari 2007

Balkonieren

Vrijdag heb ik me eindelijk es aan de balkon-opruimklus gezet... Moet zeggen dat het echt geen leuk klusje is. We wonen namelijk aan een van de drukste verkeersaders van Antwerpen, en dan ook nog net aan een kruispunt, dus van die stoppende en terug vertrekkende auto's krijg je nog eens zoveel roet en gassen en wat nog allemaal te verwerken. En zo dus ook ons balkonnetje, vooral ook omdat ie overdekt wordt door het balkon van de verdieping boven ons, en er dus nooit regen aan kan. Vaak profiteer ik dan wel als het es echt stortregent door de gieter boven te halen en alle planten es van bovenaf te begieten, maar eigenlijk gaat er in dat opzicht niks boven een goeie aanhoudende plensbui. Bij zonnig weer is dit uiteraard helemaal uitgesloten, ... voorbijgangers hebben liever geen nat pak, dat ik mijn planten moest begieten zal vast voor hen geen goed excuus zijn ;-).

Frustratie komt er ook wel bij kijken, als er weer es een plant kapot ging onder het stof en roet. Zoals vb de Viburnum tinus... en dat is net zo'n dankbare plant omdat ie het hele jaar door wat te bieden heeft, en je nu eenmaal keuzes moet maken op zo'n klein oppervlak als een balkon.

Maar goed, vandaag was het dan de beurt aan het leuke werk: plantjes kiezen en weer wat bakken vullen. Een thijm, een lavendel en tien viooltjes, daar heb ik het mee gedaan. En dit valt nu te bewonderen op ons balkonnetje:Ben helemaal weg van deze kleurcombinatie, die in nog planten van op het balkon zit, zijnde in beide Clematisplanten (de ene is een Rouge Cardinal, en de andere is Proteus). Als die tuin er binnenkort aankomt bij het kopen van een huis, denk ik er daar ook nog wel mee te experimenteren. Donker paarsroze, licht blauwigroze, en grijsbladigen... perfect.
Oja, de kikkers... ik beken, ik heb dus een ganse verzameling kikkers. Normaal hou ik niet echt van allerlei beeldjes, bordjes,... ("kitch") in de tuin, maar voor ons balkon vind ik het dan wel weer kunnen. Brengt wat vrolijkheid mee, en in de zomer worden ze toch wat verborgen door het weelderig groeiende groen.

Ik heb ook wel aan wat verleiding moeten weerstaan bij het kopen van de plantjes. Wat een prachtige Helleborussen zijn er toch. Maar ons balkon wordt veel te warm dus ik denk dat ze hier geen lang leven beschoren zijn. Ook de Pulsatilla trok mijn aandacht, maar die wil ik zelf es proberen op te kweken. Ik krijg dus ook nooit genoeg van plannen maken... is soms al even leuk als het allemaal concreet uitproberen.

2 opmerkingen:

  1. Julie balkonnetje ziet er weer piekfijn uit Geke. Heel mooi die viooltjes in combinatie met lavendel en tijm. Ik ben ook helemaal weg van die kleurencombinaties van paars roze grijs en blauwachtige tinten. Ik droom van een tuin in engelse stijl met veel vaste planten in die kleuren. maar eerst maar eens helemaal ons huis in orde maken en dan pas de tuin onder handen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je hebt een hele leuke weblog ik ben ook een echte tuinfreak ,kom je ook es bij mij gluren ? gr ina

    BeantwoordenVerwijderen