Glutenvrij: Vakantie op de Veluwe

Op vakantie gaan is sedert mijn glutenvrije dieet iets minder evident dan vroeger. Gelukkig worden er her en der steeds meer mogelijkheden aangeboden en wordt er meer rekening mee gehouden.
Twee weken geleden zijn we er een midweekje tussenuit geweest naar Landalpark Miggelenberg in Hoenderloo in de prachtige Veluwestreek. Omdat er bij de brasserie specifiek vermeld werd dat je er glutenvrij kon eten is onze keuze op dit park gevallen.
Het huisje was net en verzorgd, met prima bedden. Groot zijn dat soort huisjes nooit maar dat heeft ook weer zijn charme.
De eerste dag zijn we boodschappen gaan doen in de Albert Heyn in Ughelen. Ze hadden er lekker vers glutenvrij brood en nog wat lekkere dingen die ik niet eerder gehad had: appelcake en stroopwafels. Sedert kort is hier ook een AH in de buurt maar ben er nog niet geraakt. Hopelijk hebben ze hier ook dat lekkers.

We waren er natuurlijk ook om van de mooie streek te genieten. Hoe kan je dat beter doen dan door te wandelen? Het weer was ideaal, meestal droog en niet te warm. Vanaf het park startte een mooie wandeling van 6 km (lusvorm). Het was echt zo fijn en rustgevend, die mooie natuur en afwisselende bosvegetaties.

Na de wandeling deed een duik in het zwembad van het park heel erg deugd.
Omdat we dan toch vlakbij waren zijn we na de zwembeurt maar gelijk in de brasserie binnengestapt. De aparte glutenvrije menukaart was nog niet voorhanden, maar ik mocht uit de meeste gerechten kiezen die dan aangepast werden zodat ze glutenvrij zouden zijn. 
Ik had gekozen voor de kogelbiefstuk met kruidenboter (mijn melkvrij dieet hou ik op vakantie minder streng aan aangezien ik dit vooral doe omdat ik van melk veel acné krijg maar gelukkig geen darmklachten zoals met de gluten wel het geval is). De frietjes die ze erbij serveerden waren ook glutenvrij (dus apart gebakken). Glutenvrije frietjes kon je ook bij de snackbar krijgen zei de ober, maar daar zijn we uiteindelijk niet geweest. Het was echt heerlijk! En zo fijn om gewoon glutenvrij uit eten te kunnen. Afgesloten heb ik nog met een sorbet-dessertje.

Het Kröller-Müller Museum stond al erg lang op ons verlanglijstje om eens te bezoeken. Dus dat was ook een reden waarom we deze regio gekozen hadden. Het was zeker de moeite waard om de prachtige schilderijen die we tot dan toe enkel van boeken kenden, ook eens in het echt te zien. Twee jaar terug waren we wel in Amsterdam geweest naar het Van Gogh museum maar daar was het zo druk dat het niet fijn was. Hier was het gelukkig een stuk rustiger.


In het museum zelf had je ook een restaurant, Monsieur Jacques. Op de menukaart die ik vooraf online al gezien had, stond de vermelding: 'Diverse menu opties mogelijk voor allergieën en dieetwensen (glutenvrij, vegetarisch, lactosevrij, etc). Vraag ernaar bij de bediening!'. Dus dat heb ik dan ook gedaan. De meeste soepen waren glutenvrij en er was ook speciaal glutenvrij brood (apart verpakt, dus geen mogelijke kruisbesmetting). Ik heb uiteindelijk gekozen voor een maaltijdsalade met geitenkaas, balsamicostroop en walnoten. Het was erg lekker ook en zeker genoeg van portie voor mij.

Het museum ligt midden in het Nationale Park De Hoge Veluwe, dus zijn we ook daar op ontdekking gegaan, afin, gefietst met de bekende witte fietsen die je er gratis kan gebruiken.
Het is er ronduit prachtig vooral door de afwisseling tussen de verschillende landschappen.


We hebben zelfs een hert gespot, zo midden op de dag.
Eén jammer puntje misschien is het schietterrein dat er in de buurt ligt. Op sommige plaatsen in het park wordt zo de rust en stilte verstoord door het constante geknal.

Het was in ieder geval een fijne vakantie en we keren zeker nog terug naar deze prachtige streek in Nederland.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Nog een verjaardagskaartje

Borduurkaartje 'herfst'

Kaarten maken - Maandpatroon en Challenge 7 bij Steelsteekje